Een gedeelte van de vrijwilligers van Oranje Vereniging Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning
Een gedeelte van de vrijwilligers van Oranje Vereniging Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Koningsdag Gendringen wordt centraal gevierd

Cultuur

GENDRINGEN – Dit jaar kan het weer; Koningsdag vieren zoals het hoort. Op woensdag 27 april bruist het vernieuwde centrum van Gendringen van de activiteiten waarbij aan jong en oud is gedacht.

Door Walter Hobelman

“We beginnen die dag om 10.00 uur bij De Oevelgunne met het hijsen van de vlag”, vertelt Bas Visser, voorzitter van de Oranjevereniging Gendringen. “Daarna begint de optocht met versierde fietsen, skelters, loopfietsjes, stepjes of bolderkarren en maken we een rondje door het dorp. We worden hierbij begeleid door het dweilorkest ‘De Borrelnootjes’ van de Gendringse Orkest Vereniging. Alle kinderen van 0 tot en met 10 jaar kunnen aan de optocht meedoen en vooraf aanmelden is niet nodig. Aansluitend zijn er dan de inmiddels traditionele kinderspelen en is er een verloting.”

Witte kerk
Naast de kinderspelen is er ook voldoende ander vertier op het terrein rond de ‘witte kerk’ in het dorp. Zo is er een workshop ‘dierenfiguren maken van ballonnen’ en zijn er een draaimolen en springkussen aanwezig. Kinderen kunnen worden geschminkt, een dj zorgt voor gezellige muziek en er zijn een popcorn- en suikerspinkraam. Cliënten van Estinea zorgen ervoor dat er heel veel vlaggetjes wapperen, die door henzelf zijn gemaakt.

Om iedereen bij het feest te betrekken is gekozen voor de locatie midden in het dorp. ”Koningsdag is een feest voor iedereen”, aldus de voorzitter. “Het is gaaf dat we de samenwerking met Estinea hebben en ook de bewoners van De Oevelgunne kunnen laten meegenieten van de feestelijkheden. De afgelopen twee Koningsdagen waren veel te stil.”

De Oranjevereniging is sinds februari druk bezig om Koningsdag te organiseren. “Door corona was lange tijd niet duidelijk óf en wát er mogelijk zou zijn. Daarom waren we voorzichtig met het bedenken van activiteiten en zo. Nu we weten dat eigenlijk alles weer kan, zijn we als een dolle aan de gang gegaan om er voor iedereen een groot feest van te maken.” Alleen de inmiddels traditionele ‘Nacht van Oranje’ gaat dit jaar nog niet door. “De tijd om dat goed voor te bereiden was tekort”, zegt Visser. “Maar in 2023 gaat dat evenement wél door, afhankelijk van eventuele coronamaatregelen uiteraard, en daarvoor is de bekende band HIKE inmiddels vastgelegd.”

Altijd actief
De altijd enthousiaste Oranjevereniging heeft als vereniging de afgelopen twee jaar trouwens niet stil gezeten. Er zijn een paar activiteiten geweest die ondanks corona wél door konden gaan en waar de vereniging aan heeft meegewerkt, zoals de Halloween avond, de zeer succesvolle ZomerVakantieDag in augustus 2021 (waaraan de Oranjevereniging financieel heeft bijgedragen en meerdere leden deze dag geholpen hebben) en het maken van een ‘Doeboekje’ voor kinderen als alternatief voor Koningsdag in 2021.


Men is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “We denken hierbij bijvoorbeeld aan jonge ouders, die het stokje over kunnen nemen van ouders waarvan de kinderen zelf te oud worden voor de Koningsdagactiviteiten. We zoeken mannen en vrouwen, die creatief, handig, enthousiast en/of gezellig zijn. Aanmelden kan door te mailen naar info@oranjevereniging.nl.”

Op de website is alle informatie over Koningsdag te vinden, net als op de facebookpagina ‘Oranjevereniging Gendringen’.


www.oranjevere-niginggendringen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant