Foto: Frank Bosvelt
Foto: Frank Bosvelt Foto: Frank Bosvelt

Voorleeskampioenen!

Cultuur Kinderredactie

Gelderse Post Kinderredactie #9

WINTERSWIJK - Zaterdag 9 maart was het zover: de regionale vervolgronde van de regio. Deze vond plaats in de bibliotheek van Winterswijk. Er deden zeven deelnemers mee, waarvan ik er eentje was. Het niveau was hoog, tenslotte was iedereen al schoolkampioen én voorleeskampioen van hun gemeente geworden.

Door Brenn ten Broek van basisschool De Woelwaters Ulft

We mochten plaatsnemen in de kleurrijke theaterzaal van het Gerrit Komrij College en alle voorlezers moesten op de eerste rij gaan zitten. We mochten maar liefst tien supporters meenemen, dus de zaal was goed gevuld!

De jury, bestaande uit Joris Bengevoord (Burgemeester Winterswijk), Nathalie Olde Hartmann (directeur Culturije) en Deniz Topal (docent Nederlands), werd voorgesteld.
Toen mocht de eerste voorlezer, Ibe uit Dinxperlo, het spits afbijten en hij deed dat heel knap met een grappig verhaal uit ‘Juffrouw Pots’. Hij had de lachers op zijn hand met zijn leuke stemmetjes. Felyn uit Eibergen en Jet uit Groenlo hadden toevallig allebei een leuk stukje gekozen uit ‘Matilda’, gelukkig waren dit niet dezelfde stukjes. Nilgün uit Winterswijk las voor uit ‘Meester Kikker’, Zara uit Borculo las voor uit ‘Lampje’ en Isa uit Lichtenvoorde deed een stukje uit ‘De Sterrensteen, Het Boek der Veranderingen’.

Ik mocht als laatste voor de pauze. Tijdens mijn intro vond ik het erg spannend, maar toen dit goed ging, begon ik best relaxed voor te lezen. Mijn boek ‘Groeten van Leo’ is geschreven door Martine Letterie. Het gaat over Leo, hij is zeven jaar oud en Joods. In mijn stukje vertel ik over het moment dat Leo en zijn familie worden opgehaald door de Duitsers. Een spannend en indrukwekkend moment in het boek. Ik zat zelf meteen weer helemaal in het verhaal. Dit vind ik altijd zo bijzonder aan (voor)lezen; je kunt het in je hoofd ook echt voor je zien. Toen ik klaar was, was ik best tevreden over hoe het ging en stiekem ook trots, want eigenlijk heb ik plankenkoorts.

Tijdens het juryberaad deden we een leuke quiz over boektitels. Dit zorgde voor goede afleiding, want ineens was de jury al daar en schoten we allemaal rechtop in onze stoel. De juryvoorzitter, Joris Bengevoord, gaf ons complimenten voor onze prestatie. Vervolgens bouwde hij de spanning op en vertelde dat ze helemaal in het verhaal van de winnaar werden gezogen, dat de zaal echt muisstil was en dat ze alle drie beslist het boek wilden lezen.
En de winnaar is… Brenn!! Ik wist niet wat me overkwam en dacht even dat ik droomde. Nu mag ik 8 april naar de provinciale voorleesfinale in Arnhem en mag zelfs mijn klas meekomen. Ik kijk er erg naar uit en ga mijn uiterste best doen om weer te winnen!

Alle deelnemers van de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant