De jonge Jan Gruwel.

De jonge Jan Gruwel. 

Foto: PR.

Herdenking Etten op Eerste Paasdag

Cultuur

ETTEN - De Ettense Molenstichting organiseert samen met ‘Comité Dorpsbelangen Etten’ op Eerste Paasdag de bevrijdingsherdenking. De herdenking staat dit jaar in het teken van ‘De eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog’ en ‘Het Verzet’. In het archief van Etten zijn al zeer veel verhalen in het verleden opgetekend met oorlogsherinneringen.

Jan Gruwel, een gewone Ettense jongen
Volstrekt nieuw in dit verband zijn de persoonlijke aantekeningen en verhalen van Jan Gruwel over de oorlogstijd en zijn anonieme rol in het verzet. Hij was niet aangesloten bij een verzetsorganisatie, zoals de Groep Cappetti, maar handelde vooral in zijn eentje. Op 80-jarige leeftijd vertrouwde Jan zijn oorlogsherinnering toe aan het papier en na zijn dood in 2007 kregen zijn kinderen de aantekeningen te zien. Nooit is zijn verhaal publiekelijk verteld en dat gaat nu gebeuren, tijdens de herdenking. Josée en Boudewijn Gruwel zullen vertellen over de oorlogsherinneringen van hun vader en zijn rol in het verzet. De titel van de tekst is: Jan Gruwel, een gewone Ettense jongen.

Muzikale omlijsting en afgevaardigden
De muzikale omlijsting wordt dit jaar verzorgd door Vrouwenkoor Con Brio, The Voices en Schutterij De Eendracht. Traditiegetrouw zijn de Pipers aanwezig van ‘Pipes and Drums City of Apeldoorn’ en ‘The Royal Canadian Legion Branch 005’ met zijn historische vaandels. Trompettist is Ben van Toor, voor het blazen van ‘The Last Post’. Namens de Canadese Ambassade is present de militaire attaché Sergant Nicole Mitchell. De gemeente Oude IJsselstreek wordt vertegenwoordigd door de nieuwe waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam of de locoburgemeester Ben Hiddinga. Daarnaast de kinderburgemeester Bente Tiemessen.

Canadese Bevrijdingsvuur
Nieuw is de aanwezigheid van het Canadese Bevrijdingsvuur dat vorige jaar middels ‘In Our Fathers Footsteps’ naar Nederland is gekomen. Er is een speciale groep, ‘Youth Auxiliary’, opgericht onder de vlag van ‘Branch 005’ die in het land de toorts zal dragen bij herdenkingen. Nu dus te zien in Etten. Het bevrijdingsvuur zal worden aangestoken door de schutterskoning Bram Löwenthal en ega Silvia Löwenthal, daarbij geassisteerd door jeugdkoningin Lizzy Löwenthal.

Canadese vlaggen in top 
Het uitbundige vlagvertoon in Etten maakt elk jaar op 31 maart veel indruk en doet het dorp beseffen dat op deze datum Etten werd bevrijd door de Canadezen van het ‘South Saskatchewan Regiment’. Vijf Canadese soldaten sneuvelden tijdens de bevrijding van Etten en vier Ettenaren. Een grondig onderzoek door Maarten Koudijs leert ons dat mogelijk nog twee Canadese soldaten in Etten zijn omgekomen, maar daar wordt volgend jaar bij stilgestaan, bij de 80-jarige herdenking. De Canadese vlaggen zijn te koop bij Drogisterij Westerhof en Toon Helmes.

De herdenking begint om 19.30 uur bij het monument in de Dorpsstraat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant