Links Wim en rechts Jan Krajenbrink in de bakkerij in het maalderijcomplex De Nieuwe Molen op Sinderen.

Links Wim en rechts Jan Krajenbrink in de bakkerij in het maalderijcomplex De Nieuwe Molen op Sinderen. 

Foto: Roel Kleinpenning

Oude bakkerij in rijksmonument Sinderen open op Molendag

Cultuur

SINDEREN - Voor het eerst sinds veertig jaar wordt in de voormalige bakkerij in het maalderijcomplex De Nieuwe Molen op Sinderen weer brood gebakken. Op Molendag, zaterdag 11 mei, stoken de broers Wim en Jan Krajenbrink de oude oven in het Rijksmonument op. Men is vanaf 13.30 uur welkom.

Door Miriam Szalata

Afgelopen maanden heeft de oude bakkerij een ware metamorfose ondergaan. De houtgestookte oven is flink onder handen genomen. “De oven had een oppervlakte van zo’n vier vierkante meter. Dan heb je veel hout nodig om die warm te krijgen. We hebben het binnenwerk helemaal aangepast en kleiner gemaakt. Nu is de oven nog 1,3 vierkante meter groot. Klein genoeg om goed warm te krijgen”, zegt Wim Krajenbrink. Er hangt ook een oude gasbrander naast de oven. “We stoken eerst op hout, als de temperatuur goed is, gaat het brood erin. Als we veel moeten bakken en de temperatuur zakt, dan kunnen we met de gasbrander bij verwarmen.” Op zaterdag 11 mei gaan de broers voor het eerst bakken. Er zijn speciale recepten gemaakt van spelt, rode emmer en rode tarwe afkomstig van de familie Steverink. Ze bakken brood, bolussen en koeken. De opbrengst van de verkoop gaat geheel naar de stichting De Nieuwe Molen. Oorspronkelijk is de oven een roggebroodoven, maar aan roggebrood wagen de broers zich deze keer niet. “Roggebrood is heel moeilijk. Vroeger maakte het mensen niet uit als er een harde rand aan zat of als het brood brokkelde, maar tegenwoordig moet roggebrood heel smeuïg zijn, anders geeft de klant het terug. Om roggebrood te kunnen bakken, moet je de oven heel goed kennen en zover zijn we nog niet.”
Behalve de oven is ook de kneedmachine helemaal opgeknapt. Een klusje waaraan techneut Jan Krajenbrink een flinke uitdaging had. “De kneedmachine is helemaal uit elkaar gehaald”, vertelt hij. “Alles zat vastgeroest en dat is nu verholpen.” De Krajenbrinks gebruiken de kneedmachine niet op Molendag, maar leggen dan wel uit hoe die werkte. In de voorbereiding op de bakdag maakt Wim het deeg klaar in hun ambachtelijke bakkerij De Heelewegge op de Heelweg en neemt dat mee naar Sinderen.
Het plan om de oven en bakkerij op te knappen is twee jaar geleden ontstaan. Naast de Krajenbrinks waren ook molenaars Hans Vink en Henk Grevers initiatiefnemers. Op events in de omgeving werd geld ingezameld om de restauratie mogelijk te maken. Het duurde even voor het hele bestuur van de stichting De Nieuwe Molen de twijfels opzij zette. “De familie Kersjes die de stichting vormt, is op de Heelweg komen kijken. Toen ze onze oven zagen, ging de knop om”, zegt Wim Krajenbrink. Nu de bakkerij is opgeknapt, zal deze bij speciale gelegenheden zoals Molendag en Nationale Monumentendag in gebruik zijn.
Na de officiële opening zaterdagochtend 11 mei door wethouder Janine Kock is publiek vanaf 13.30 uur welkom op de Keurhorsterweg. Behalve de bakkerij is ook de maalderij te bekijken. Publiek wordt verzocht zo veel mogelijk met de fiets te komen, omdat er maar beperkte parkeergelegenheid voor auto’s is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant