Afbeelding

Lopers brengen vrijheidsvuur naar Gendringen op 5 mei

Maatschappij

REGIO - Op zondag 5 mei vindt de bevrijdingsvuurestafette plaats. Hardloopgroepen uit de gemeenten Montferland, Emmerich en Oude IJsselstreek lopen van Wageningen, via Didam, ’s-Heerenberg en Gendringen, naar Emmerich. Er wordt een vrijheidsvuur naar de eigen gemeente gebracht. Om ongeveer 11.30 uur verwachten we een groep van circa 30 lopers in Gendringen. Waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam neemt dan het vrijheidsvuur in ontvangst, op het plein voor het gemeentehuis.

De bevrijdingsvuurestafette is een initiatief van de fictieve Gemeinte EMOJI en onderdeel van het project Ode aan de vrijheid. De organisatoren willen het belang van vrijheid hier nog meer mee benadrukken. Binnen Gemeinte EMOJI staat de samenwerking van de gemeenten Montferland, Emmerich en Oude IJsselstreek centraal. 

Programma vrijheidsmanifestatie Gendringen
Rond 11.30 uur komt een deel van de loopgroep vanuit Wageningen bij het gemeentehuis in Gendringen aan. Wnd. burgemeester Mirjam Maasdam verwelkomt, samen met vertegenwoordigers van het comité 4-5 mei Gendringen Herdenkt, de lopers. Ze neemt het vrijheidsvuur van de lopers in ontvangst om daarmee de vuurschaal aan te steken. De Gendringse Orkest Vereniging zorgt voor een muzikale omlijsting. De lopers vertrekken rond 12.30 uur en lopen dan verder richting Emmerich.

Aankomst in Emmerich
Bijzonder is dat het vrijheidsvuur voor het eerst wordt opgehaald en ontstoken in een Duitse gemeente. De verwachting is dat de lopers, zowel uit Gendringen als vanuit Didam en ’s-Heerenberg, rond 14.00 uur in Emmerich arriveren. Daar overhandigen ze het vrijheidsvuur aan de burgemeester van Emmerich.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant