Blues Factor met in het midden (zittend) Ronny Kolenbrander. Foto: Roel Kleinpenning

Blues Factor met in het midden (zittend) Ronny Kolenbrander. Foto: Roel Kleinpenning

Roel Kleinpenning

Blues Factor met primeur op Beapop Ulft

Muziek

ULFT - Op Koningsdag 27 april zijn er als vanouds weer allerlei activiteiten voor jong en oud in het centrum van Ulft. Door het organiserende Schuttersgilde Sint Hubertus is opnieuw een afwisselend programma op en rond het Kennedyplein samengesteld. Het gratis festival Beapop is sinds jaar en dag een prominent onderdeel van de festiviteiten. De Ulftse formatie Blues Factor treedt er voor het eerst op met nieuwe zanger Ronny Kolenbrander.

Door Marcel van Berkum

Voor de kinderen is het Kennedyplein ingericht met diverse spelattributen, zoals luchtkussens en oud-Hollandse spelen. Ook kan de jeugd spulletjes verkopen op de rommelmarkt. Het tweede element van het Koningsdagprogramma is het knusse festival Beapop. Om de bekende reden kon het de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Enkele maanden geleden is het draaiboek afgestoft en is weer voor de vertrouwde opzet gekozen. De enige verandering is dat het podium nu met de rug naar de kerk wordt opgebouwd. Jeroen Wentink, geluidsman en uitbater van café Kashmir, is opnieuw gevraagd voor de samenstelling van het live programma. De bands komen allemaal uit de directe omgeving van Ulft.

Aanrader
Om 13.00 uur opent SoularVibe & the Galaxy Horns Beapop 2022. De mega formatie met een uitgebreide blazerssectie rond drummer Erwin van Remmen staat garant voor een swingende set met funk, soul en pop covers. In 2018 won de Achterhoekse band de prestigieuze DjazzVibes award. De toon is gezet en een goed begin is het halve werk moet de programmeur hebben gedacht. Op tijd komen is een aanrader. Achtereenvolgens treden daarna op: Blues Factor, Bugs ‘n Bones, Bootsman en Liquid Love Machine.

Blues Factor
De tweede band in de line up is Blues Factor. De Ulftse formatie speelt een thuiswedstrijd. De band staat al jaren in de wijde omgeving bekend als een uitstekende vertolker van blues en rock klassiekers. Op Beapop komt Blues Factor met een primeur. Ronny Kolenbrander is de nieuwe zanger. Wie kent hem niet? Hij is gepokt en gemazeld op de bühne. Iedereen, die enigszins op de hoogte is van de regionale popscene in de laatste decennia, kent de Gaanderenaar als zanger in diverse bands. Ronny, die ook een aardig deuntje trompet en bluesharp speelt, begon met de Silvoldse band Ce Page voor het eerst serieus in de zalen in de regio op te treden. “Daarna speelde ik in de formatie Jamback Affair en vervolgens tourde ik enkele seizoenen langs alle schouwburgen in Nederland als trompettist bij de populaire Original Sixties R&B and Soul Show.” De laatste jaren is hij één van de energieke frontmannen van KatZmaV en blaast mee in voorstellingen van Warboel.

Meerwaarde
Hoe de samenwerking tot stand is gekomen vragen we aan Frans Schepers, die ons even meeneemt terug in de geschiedenis. De oud-Ulftenaar, tegenwoordig Gendringen, richtte in 2004 Blues Factor op. “Jarenlang vormde ik een trio met gitarist Toon Graat en drummer John Roodakker, die werd opgevolgd door Maurice Doppen. Ik nam in de eerste jaren ook de zang  voor mijn rekening.” De bassist kreeg problemen met zijn stem en in 2014 werd Peter Aalders de zanger. In 2019 vierde Blues Factor het 15-jarig bestaan in Cocagne in Ulft. Dat was tevens het laatste optreden van Peter met de band en de nieuwe frontman Huub Kerkhoffs trad voor het voetlicht. En nu is er dus Ronny Kolenbrander. Frans vertelt: “Huub gaf de voorkeur aan een andere formatie en eind vorig jaar moesten we op zoek naar een nieuwe zanger. Ronny vult aan: “Ik kende de muziek van Blues Factor wel en voelde mij vereerd, dat ik werd gevraagd. De mensen van KatZmaV, waar ik al jaren frontman ben, hadden er geen moeite mee, dat ik een band erbij nam. Ze hebben me zelfs aanbevolen. KatZmaV zit in een overgangsfase naar nieuw repertoire. Voorlopig kom ik niet in de knoop met dubbele optredens. Tijdens de eerste repetitie had ik meteen muzikaal en persoonlijk een klik.”  ”Dat was wederzijds”, vult Frans aan. “Dat Ronny naast zang ook nog uitstekend mondharmonica speelt is een echte meerwaarde voor onze muziek.” Een probleempje is wel dat Kolenbrander herstellende is van een zware rugoperatie waardoor hij fysiek nog niet optimaal kan functioneren. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de intensiteit van zijn performance.

Ronny en Peter
Frans Schepers licht toe: “Wij willen graag Ronny tijdens Beapop presenteren, maar hij trekt een heel optreden nog niet.” Oud-bandlid Peter Aalders was bereid om een deel van het optreden te doen. Peter heeft de rock aan zijn kont hangen en de geboren Ulftenaar vermaakt al tientallen jaren met zijn karakteristieke stem en dito performance het publiek in verschillende formaties. Hij is momenteel zanger in Roots 66. Tijdens Beapop begint en eindigt Ronny. Tussendoor neemt Peter enkele nummers voor zijn rekening.

Line-up
Verder in het programma speelt Bugs ‘n Bones de formatie rond zangeres Scarlet Peters uit Silvolde. Daarna is het de beurt aan de Doetinchemse formatie Bootsman van John Elburg en Addi Hoopman. Het programma wordt afgesloten door Liquid Love Machine uit Ulft e.o., dat veel uptempo rockabilly speelt en tegenwoordig als kwartet op het podium staat inclusief saxofonist Ron File.

Beapop is op Koningsdag 27 april vanaf 13.00 uur op het Kennedyplein in Ulft. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant