Zaterdag 16 maart deed buurtschap de Kroezenhoek mee met de landelijke Opschoondag.

Zaterdag 16 maart deed buurtschap de Kroezenhoek mee met de landelijke Opschoondag. 

Foto: Henk van Raaij

‘Ik scheid altijd mijn afval’

Natuur Jongerenredactie

OUDE IJSSELSTREEK - De opwarming van de aarde, de hoeveelheid dieren die aan afval overlijden en straatafval, het hoort allemaal bij het milieu dat steeds slechter wordt. Gelukkig zijn veel mensen al bezig met duurzaam leven. Iedereen weet dat we duurzamer moeten leven, maar hoe leven jongeren duurzaam en wat doen hun er al aan? De jongerenredactie heeft eens rondgevraagd en de antwoorden luiden als volgt.

Door Aafke en Yasmijn

Duurzamer leven
Sommige kinderen doen al veel om duurzamer te leven. Ze scheiden afval, letten op wat hun kopen en douchen korter, waaronder Saar Jansen (11 jaar). ‘Ik scheid altijd mijn afval en soms zet ik de verwarming wat lager.’ Ook Ize (13 jaar) en Josje (13 jaar) en haar familie doen al veel om duurzamer te leven. Josje scheidt afval en heeft zonnepanelen op haar dak. Ize heeft verschillende manieren om duurzamer te leven: ‘ We hebben zonnepanelen, we scheiden afval en mijn ouders rijden elektrisch.’

Belangrijk of niet
Veel mensen zijn er dagelijks mee bezig maar vinden jongeren het wel belangrijk? Puk (12 jaar) zou best duurzamer willen leven. ‘Ik zou minder water kunnen verspillen, want ik vind duurzamer leven wel belangrijk voor ons milieu.’ Ook Ize vindt dat ze minder vaak kan douchen. Sommige kinderen vinden het echt belangrijk en sommige kinderen wat minder. Soms sta je er niet echt bij stil.

Wat doet je familie eraan?
We hebben al aan veel jongeren gevraagd wat ze er aan doen om duurzamer te leven, maar wat doet hun familie er eigenlijk aan? Saar (13 jaar) heeft al heel veel oplossingen: ‘Mijn moeder koopt soms tweedehands kleding, we scheiden afval, doen de lampen uit als je de kamer verlaat en gooien kleding niet weg, maar geven het door.’ Sommige jongeren vergeten het soms , maar dat maakt ook niet uit. Iedereen doet het op zijn eigen manier.

Nog meer ideeën
Sommige jongeren hebben heel veel ideeën om duurzaam te leven. Ascha (13 jaar) gaat meer met de fiets dan met de auto en gooit geen afval langs de weg. De zijn natuurlijk heel veel ideeën om duurzamer te leven. Je kunt bijvoorbeeld minder voedsel verspillen, de lichten uit doen als je ze niet nodig hebt, verwarming lager zetten, stekker uit het stopcontact halen als je dat apparaat niet nodig hebt, tweedehandse dingen kopen of het afval opruimen dat je op straat tegenkomt. Yara heeft haar eigen manier om duurzamer te leven. ‘Ik houd langer dingen en gooi het pas weg als ik het echt niet meer kan gebruiken of als het kapot is. Soms koop ik ook iets dat goed voor het milieu is.’

Doen we genoeg?
De overheid is al heel druk met het beter maken van het milieu. Ze zorgen voor duurzame energie, sporen mensen aan om elektrisch te gaan rijden, er zijn aardgasvrije wijken, ze bouwen en verbouwen zo duurzaam mogelijk en ze maken een aanpak tegen stikstof. Sommige mensen vinden de aanpak tegen stikstof goed, maar Yfke (13 jaar) heeft er een andere mening over. ‘Ik vind het niet goed, want boeren zorgen voor ons eten. Dus als er geen boeren zijn is er geen eten. Ik hoop dat er een oplossing komt.’ Veel mensen zijn dus al alles aan het proberen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Samen staan we sterk!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant