Afbeelding

We hebben elkaar nodig

Opinie

In de computerwetenschap is Garbage in, garbage out (GIGO) het concept dat verkeerde data bij de invoer resulteert in verkeerde data bij de uitvoer.

Wie ChatGPT wel eens heeft gebruikt, weet dat een slechte invoer, ofwel prompt, ook een slecht resultaat oplevert. Wijnliefhebbers weten dit overigens ook.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, want ook scholen weten dit. Een slecht boek of een slechte docent, is van invloed op wat de leerling presteert. In relaties geldt dit wellicht ook.

De communicatiewetenschap biedt met het zender-boodschap-ontvanger model een prettig handvat om stil te staan bij deze dynamiek. Is de boodschap verkeerd, of de intentie van de zender? Of had de ontvanger het verkeerd begrepen?

Wie hier verder over filosofeert komt al snel bij de gedachte dat de zender wellicht denkt dat de ontvanger hem toch niet zal of wil begrijpen, en daar de boodschap alvast op aanpast.

Dit zou je inlevingsvermogen, of mediawijsheid, of propaganda, of marketing kunnen noemen. Geen nieuws.

De Gelderse Post probeert wekelijks de verantwoordelijkheid te nemen om u objectief en feitelijk van lokaal nieuws te voorzien.

Om deze informerende en controlerende functie als nieuwsorganisatie te kunnen vervullen, zijn wij als zender van de boodschap zelf ook eerst ontvanger.

Uw verhalen, persberichten en tips maken samen met de input van onze correspondenten deze krant.

Van onze verhalen kunt u als lezer zelf ook weer een boodschap als zender verspreiden. Zo bezien hebben we elkaar nodig. Net als elders in de samenleving.

Blijf ons daarom ook in het nieuwe jaar voeden met mooie verhalen en ideeën, dan kunt u ze via de Gelderse Post weer van elkaar lezen.

Meindert Bussink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant