Afbeelding

1250 vierkante meter per inwoner

Opinie

Het aantal Achterhoekers is in een jaar niet gegroeid zoals uit een telling op 1 januari 2024 blijkt. Ik vind het niet erg. Hoe minder er mij voor de voeten lopen, hoe beter. Het aantal inwoners van Oude IJsselstreek is warempel met 245 personen gedaald. Het was me nog niet opgevallen. De gemeente is zelfs de grootste daler van de Achterhoek. Zijn we toch ergens de grootste in. Per 1 januari was het inwonertal 39.368. Oude IJsselstreek heeft een oppervlakte van 138 km² oftewel 138.000.000 m². Ik pak het telraam erbij en een snelle rekensom leert dat de habitat van de gemiddelde Oude IJsselstreker circa 3.500 m² is. Sommigen onder ons hebben zo’n achtertuin. Trekken we 64% landbouwgrond eraf dan resteert slechts circa 1250 m². Kunnen we hiermee uit de voeten? Wat kunnen we met deze vaststelling? Niets. De grenzen zijn niet gelinkt aan een enkelband. Het is een conclusie in het rijtje diepzinnige statische onderzoeken met voor de hand liggende uitkomsten. Bijvoorbeeld: “Als de zon schijnt wordt het terras drukker bezocht dan als het regent.” Maar iemand moet het doen.

Er ontspruiten de meest waanzinnige ideeën aan het menselijk brein en vinden navolging in een kudde medestanders. Daarom ben ik niet van plan dit jaar veel de deur uit te gaan. Bevreesd als ik ben voor de uitspattingen van de nevenmens. Je weet maar nooit wat er achter die onschuldige façades aan duistere gedachten schuilgaat. Het horkerig gedrag, waarvan ik het afgelopen jaar ook enkele malen een stille getuige was, groeit explosief. De zo geroemde Achterhoekse mores ten spijt. 

Lachen en huilen gaat vaak samen. Vooral in de sport. Padel is populairder dan ooit. Je hebt tennis en je hebt squash. Weet je wat dacht een sportieveling in een beschonken moment. Dat gaan we combineren. We slaan die bal over het net en ook tegen de muur. Lachen! Nederlanders willen erbij horen. Banen worden uit de grond gestampt en een speciale racket en outfit moet worden aangeschaft (de padel kledinglijn), want het kan natuurlijk niet met een oude tennisracket en in kampeerbroek. Er is nog geen Nederlandstalig lied over gemaakt. Maar ongetwijfeld schalt binnenkort uit de boxen de hit ‘Reldeldel ik zit op padel’.

Zo zag ik laatst op tv Teqball. De een of andere malloot heeft voetbal en tafeltennis gecombineerd. Het wordt gespeeld op een kromme tafeltennistafel. Te waanzinnig voor woorden. Er worden natuurlijk zelfs kampioenschappen in gehouden.

Ik denk aan een combinatie van sjoelen en rugby. Spelregels zijn er niet. Nou nog een treffende naam verzinnen. Sjoelby?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant