Voorstelling met acteurs met Niet-Aangeboren Hersenletsel

ULFT - Wat gebeurt er als er een storm door je bovenkamer heeft geraasd en je huis ineens een vreemde, haast onherkenbare plek is geworden? Als niets meer op zijn plek staat? Wat gebeurt er wanneer je niet langer meer in je oude, vertrouwde wereld lijkt te passen? Als je jezelf een verdwaald puzzelstukje begint te voelen?

Als je nieuwsgierig bent naar de antwoorden (of naar nog meer vragen), kom dan kijken naar de voorstelling Ik pas! van Theater Wirwar. Ik pas! wordt gespeeld door acteurs met Niet-Aangeboren Hersenletsel, kortom: door mensen met een veranderde bovenkamer.
Deze bijzondere theatervoorstelling is op zondag 5 mei om 15.00 uur in het DRU theater. Voorafgaand, tijdens en na de voorstelling is er een prikkelarme ruimte beschikbaar voor diegenen die daar behoefte aan hebben. Tevens is deze zondag bibliotheek de Achterhoekse Poort langer geopend (tot 17.00 uur), alwaar een thematafel ingericht is over NAH.
De voorstelling Ik pas! is een initiatief van Stichting Onbeperkt Meedoen en CVA keten West Achterhoek. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Stichting DRU Industriepark. Kaartverkoop via de website van DRU Industriepark.


Paulien Boverhof van WATEA bij Kulturhus de Vos

WESTENDORP - Op woensdag 15 mei houdt Westendorps Belang haar jaarvergadering bij Kulturhus de Vos. De aanvang is 19:30 uur en na het officiële gedeelte zal om 20:00 uur Paulien Boverhof van WATEA verdere informatie te geven over het 'Uitnodigingskader wonen buitengebied' van de Gemeente Oude IJsselstreek.

In het uitnodigingskader zijn nieuwe en ruimere mogelijkheden opgenomen voor ontwikkeling van woningbouw in het buitengebied, in ruil voor sloop van gebouwen die vrijkomen in combinatie met inpassing van de plannen in het landschap. Ook biedt het uitnodigingskader ruimere mogelijkheden voor splitsing van woningen. Voor deze presentatie is iedereen van harte uitgenodigd.


ADW-lezing over geallieerde luchtfoto-spionage

LINTELO - Op dinsdag 30 april zal Robert Voskuil een lezing geven in het Kulturhus in Lintelo over Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland en ook boven onze streek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. Toegang is gratis. De lezing is ook een opmaat naar de dagexcursie van ADW op zaterdag 25 mei.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was spionage vanuit de lucht één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen. De geallieerden ontwikkelden tussen 1940 en 1945 een zeer efficiënte organisatie op dit gebied. Zo werden de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Europa van dag tot dag gevolgd door speciale verkenningsvliegtuigen, die waren uitgerust met grote luchtfoto-camera's. Ook Nederland werd met grote regelmaat vanuit de lucht gefotografeerd. Het merendeel van de foto's werd geanalyseerd door een groot team van analysten in het Geallieerde Luchtfoto Interpretatie Centrum, dat was gevestigd in kasteel Medmenham, westelijk van Londen.In de lezing zal met behulp van een groot aantal voorbeelden worden ingegaan op de rol van de luchtfoto's bij de spionage boven Nederland.

De lezing is ook vooraf aan de dagexcursie van ADW naar Oosterbeek en omgeving op zaterdag 25 mei. Onderwerp is Market Garden. De opgave hiervoor is nog mogelijk. Nadere informatie hierover bij René Luijmes, rene_luijmes@kpnmail.nl of 06-12927664.