Stembureau DRU Industriepark. Om 13:22 uur stemde v.l.n.r. de 92-jarige Bennie Lukassen, Ben (zoon van Ton) en Ton Lukassen met de 12-jarige hond Bodi.

Stembureau DRU Industriepark. Om 13:22 uur stemde v.l.n.r. de 92-jarige Bennie Lukassen, Ben (zoon van Ton) en Ton Lukassen met de 12-jarige hond Bodi.

Foto: Roel Kleinpenning

PVV ook in Oude IJsselstreek de grootste

Politiek

OUDE-IJSSELSTREEK – De verkiezingsuitslag in Oude IJsselstreek voor de Tweede Kamerverkiezing 2023 kent dezelfde winnaar als in de landelijke uitslag. De PVV haalde met 6.247 stemmen het hoogste percentage kiezers (24,4 procent). De partij van Pieter Omzigt, Nieuw Sociaal Contract is met 4.539 stemmen tweede (17,7 procent) en de VVD met 3.513 stemmen (13,7 procent) derde. BBB (3.294 stemmen) en GLPVDA (2.695 stemmen) maken de top vijf vol.

Door Walter Hobelman

De verkiezingen zijn in Oude IJsselstreek goed verlopen en de opkomst kwam uit op 80,24 procent. In 2021 was dat 79 procent. De drieëntwintig stembureaus in de gemeente hebben samen 25.680 kiesgerechtigden ‘verwerkt’ gedurende de dag. Een groot aantal vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat de bureaus bemenst zijn en dat alle stemmen zijn geteld.

Meewerken als stembureau lid geeft een mooi inkijkje rond de gang van zaken tijdens een verkiezing. Door de dag heen komen stemgerechtigden langs om hun stem uit te brengen. Voor de één een soort ‘verplichting’ voor een ander een belangrijk moment waarbij vooral jongeren, die voor het eerst mogen stemmen, het vaak omschrijven als ‘best bijzonder’. Zo heeft Tatum in de Cultuurfabriek van het DRU Industriepark te Ulft voor het eerst haar stem mogen uitbrengen en haar moeder Kitty maakte er een foto van. In datzelfde stembureau kwamen ook drie generaties tegelijk hun stem uitbrengen. Bennie Lukassen (92 jaar), Ton Lukassen en Ben (zoon van Ton) en Ton Lukassen brachten tegelijkertijd hun stem uit terwijl hond Bodi het allemaal wel prima vond. (foto Roel).

Het stembureau in het Dorpshuus van Varsselder- Veldhunten kreeg ‘hoog bezoek’. Daar kwam Sinterklaas vergezeld door een aantal Pieten even langs. Helaas konden ze zelf niet stemmen, want ze hebben geen Nederlands paspoort.

Alle uitslagen en andere interessante informatie over de verkiezingen in Oude IJsselstreek is terug te vinden op de website van de gemeente: www.oude-ijsselstreek.nl/verkiezingen

Bij het stemburo Dru Cultuurfabriek stemde Tatum voor het eerst, Kitty haar moeder maakt er een foto van.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant