Henny Haggeman en Otwin van Dijk. Foto: Roel Kleinpenning
Henny Haggeman en Otwin van Dijk. Foto: Roel Kleinpenning

Otwin van Dijk over zijn overstap naar bestuur Slingeland Ziekenhuis

Politiek

DOETINCHEM - Een van de drie gasten in het Amphion Nieuwscafé op zondag 21 januari was Otwin van Dijk. Vanaf juli 2016 is hij burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, maar hij verwisselt die post per 1 maart voor het voorzitterschap van de raad van bestuur van het Slingeland Ziekenhuis. Journalist Henny Haggeman interviewde hem over deze opmerkelijke stap van het openbaar bestuur naar de zorg.

Door Bert Vinkenborg

Wat was de reden voor deze overstap? Toen hij in de krant las dat deze functie vacant zou komen trok hij de stoute schoenen aan en solliciteerde. De zorg trok hem altijd al maar een positie zo dicht in de buurt was een buitenkansje dat hij niet voorbij kon laten gaan ondanks zijn sterke band met Oude IJsselstreek. Voorzitter worden van een ziekenhuis in de eigen regio zijn ‘eigen’ ziekenhuis. Van Dijk: “Ik heb ongelofelijk veel zin om in de zorg aan de slag te gaan. Er is best wel wat aan de hand in de gezondheidszorg. De mensen die mij kennen weten dat ik er al heel lang actief in ben, eerst als wethouder en later ook als kamerlid. Op dit moment heb ik nog een aantal nevenfuncties in de gezondheidszorg.” Voor de inwoners van Oude IJsselstreek was het even schrikken maar het merendeel gunt het hem.

Een van zijn eerste grote opgaven wordt het tot stand brengen van de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis naast de A18. Nog zijn de laatste loodjes niet gelegd en er moet nog veel gedaan worden voordat het er staat. 

De nieuwbouwplannen van het Slingelandziekenhuis en de mogelijke overheveling van zorgtaken van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk naar Doetinchem zorgden voorflink wat wrevel tussen beide besturen. Hoe gaat van Dijk dat aanpakken? “Dat gedoe heeft heel veel energie gekost. De nieuwe bestuursvoorzitter van het SKB en ik hebben al met elkaar heen en weer geappt. De rust is intussen al weergekeerd en die moeten we ook bewaren.” Ook de verzekeraars hebben een belangrijke rol, maar hoe dan ook samenwerken moet. Van Dijk ziet op termijn nog steeds twee volwaardige goed met elkaar samenwerkende ziekenhuizen in de ruim 300.000 inwoners tellende Achterhoek; ieder met een eigen verzorgingsgebied.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant