Burgemeester Otwin van Dijk.

Burgemeester Otwin van Dijk.

Foto: Roel Kleinpenning

Otwin van Dijk neemt afscheid als burgemeester van Oude IJsselstreek

Politiek

“De laatste weken waren het zwaarst”

Door Walter Hobelman

GENDRINGEN – Bijna acht jaar lang is Otwin van Dijk burgemeester geweest van Oude IJsselstreek. “In die jaren is veel gebeurd, zowel in de plaatselijke politiek als in de samenleving. Veel mensen vertellen mij dat ze vinden dat er veel veranderd is in die tijd, in positief opzicht. Dat is niet alleen mijn verdienste, maar ik ben er wel trots op een onderdeel van dat verschil te zijn geweest”, stelt Van Dijk vast.

De burgemeester kijkt een week voor zijn officiële afscheidsmoment terug op zijn loopbaan in Oude IJsselstreek. “In 2016 was het vooral mijn taak om rust te brengen in de lokale politiek. Ik denk te kunnen zeggen dat dat inmiddels wel is gelukt.” In de jaren die volgden kreeg Van Dijk te maken met andere uitdagingen. “In feite kan je mijn tijd hier verdelen in vier blokken van elk twee jaar. Het eerste blok ging vooral om het verbeteren van de sfeer in de lokale politiek en het kennismaken met al die enthousiaste vrijwilligers, ondernemers en inwoners van de verschillende dorpen, kernen en de stad. Het tweede blok had vooral te maken met de ontwikkelingen binnen het sociaal domein. Het vertrek uit Laborijn, het opzetten van Stoer, het werken volgens ‘de menselijke maat’ en niet volgens protocollen of procedures. Dat is nog niet helemaal af, maar de basis is goed en stabiel. Het derde blok is gevormd door de coronaperiode. Een uitdagende tijd waarin ik soms ongewild in een positie werd geduwd die ik persoonlijk helemaal niet wilde. Het was mijn taak om de regels vanuit Den Haag te delen met onze inwoners. Naarmate de tijd verstreek vond ik dat soms wel lastig worden. Als ik de logica van iets zelf niet helder kan zien, kan ik het ook moeilijk uitleggen en verdedigen. Ik heb toen bewust soms mijn eigen weg gekozen. Door natuurlijk wel de volksgezondheid te beschermen, maar te kijken welke regels wel werken en welke niet.” De laatste periode staat voor Van dijk in het teken van het borgen van alles wat is afgesproken. “Het sociaal domein, de veiligheid. Er is veel werk verzet en het is belangrijk dat dat goed verankerd is. En ja, dan kan je zeggen dat mijn opvolger best in een gespreid bedje komt, maar dat was twee jaar geleden nog niet mijn doel”, zegt de burgemeester met een lach.

De aankondiging in december 2023 dat Van Dijk de ambtsketen ‘aan de wilgen hangt’ en kiest voor een baan als voorzitter van de raad van bestuur binnen het Slingeland Ziekenhuis kwam voor iedereen als donderslag bij heldere hemel. “Ja, voor mijzelf misschien ook wel. Maar toen ik de vacature voorbij zag komen dacht ik wel gelijk; dit is mijn kans. Zoiets komt nooit meer voorbij. Dus heb ik met pijn in het hart de keus gemaakt, in de wetenschap dat ik een prachtige functie als burgemeester van een prachtige gemeente achter me laat en na 26 jaar de politiek verwissel met het publieke bestuur.”

Dat Van Dijk een ‘zorghart’ heeft is niet onbekend bij het grote publiek. “Ontstaan door mijn ongeluk toen ik 18 jaar was. Ik kreeg te maken met vastgelegde protocollen die leidend waren voor artsen en andere zorgverleners. Er werd niet of nauwelijks gekeken naar wat ik als mens en patiënt nodig had of wilde. Dat was voor mij de trigger om de politiek in te gaan. Ik moet elke drie jaar nog voor controle naar de Sint Maartenskliniek en daar word ik nog altijd herkent als ‘de kritische jongen die de artsen liet nadenken over wat ze deden’”, zegt hij trots. “Gelukkig gaat het steeds beter in de zorg, maar perfect is het nog steeds niet.” In zijn nieuwe functie ligt er een mooie eerste taak voor hem klaar; de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. “Als alles meezit dan gaat de spa in september de grond in voor zover ik weet. Dat het ziekenhuis er komt is in elk geval zeker, over de planning praat ik je wel bij in een volgend interview.”

Op mijn vraag wat Van Dijk achterlaat voor zijn opvolger zegt Otwin: ”In elk geval geen complexe gemeente. Oude IJsselstreek is echt een gemeente waar het lef van de muren afdruipt en waar het inhoudelijk soms best wel spannend is. We varen hier niet op de automatische piloot in elk geval en dat maakt deze gemeente best wel uniek in Nederland.” Dat alles helemaal ‘af’ is vindt Van Dijk niet. “Dat hoeft ook niet. De samenleving is nooit ‘af’. Mijn opvolger moet ook nog iets te doen hebben”, klinkt het nuchter.

Samen met zijn vrouw Karin blijft Van Dijk in Oude IJsselstreek wonen. “Dus ik heb er ook alle belang bij dat er een geschikte opvolger komt.” Van Dijk vertelt dat Karin, nadat zij wist dat Otwin ‘een functie elders’ kreeg, direct een tweede tv gekocht heeft voor thuis. “Hopelijk heb ik dadelijk iets meer vrije tijd en kan ik lekker ‘bankzaken doen’ en heerlijk Netflixen. Karin kijkt liever naar sport en zo, dus om de sfeer goed te houden is een tweede scherm wel handig.”

Op het moment dat we het hebben over ‘hoogtepunten’ en dingen waar Otwin trots op is, komt medewerkster Johanna binnen om de koffie bij te schenken. Zij werkt vanuit Estinea in het gemeentehuis en heeft uitgerekend vandaag een nieuwtje dat Otwin toch zeker moet horen. “Vanaf 1 april kom ik hier in vaste dienst”, vertelt ze trots en met een lach van oor tot oor. “Dus jij gaat weg, maar ik blijf.” “Dat is nu precies een goed voorbeeld van hoe er hier in het gemeentehuis wordt gewerkt en gehandeld”, zegt Otwin even later. “Ik heb dat nooit als beleid of opdracht gedropt in de organisatie, maar ik heb het er wel vaak over gehad, over inclusiviteit, over het feit dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. En dan zie je dus dat juist, doordat je persoonlijke verhalen vertelt, je blijkbaar iets los kan maken in een organisatie dat dan wordt opgepakt. Prachtig toch?”

“Goed beschouwt waren de laatste weken het zwaarst. Bijna alles wat ik in januari en februari heb gedaan stond in het teken van het naderende afscheid. De laatste keer vergaderen met de kinderraad, voor de laatste keer op werkbezoek met het college, voor het laatst op bezoek bij een echtpaar dat zestig jaar getrouwd is enzovoorts. Overal kwam mijn aanstaande vertrek ter sprake en dat is best intensief geweest zo af en toe.”

Woensdag 28 februari wordt er officieel afscheid genomen van Otwin en Karin. Over eventuele opvolging is nog niets concreets bekend.

Het laatste werkbezoek van het college van B&W dat Otwin aflegde bracht het gezelschap bij het Ulftse familiebedrijf Finis dat dit jaar het 100-jarige bestaan viert. In 1917 begon Aloisius van Raaij in Ulft het Technisch Adviesbureau Finis waarmee hij gereedschappen en apparatuur voor de vleesverwerkende industrie verhandelde. In 1924 begon hij met een eigen fabriek die gereedschappen en apparatuur zelf te maken. De fabriek stond aan de Van Nispenstraat in Ulft, een paar huizen af van Huize Finis. Tegenwoordig maakt het bedrijf, dat verhuisd is naar bedrijventerrein De Rieze, voedselverwerkende machines en complete productielijnen voor het bewerken van aardappelen, groente en fruit
In 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op 2 juni zijn toen de nieuwe wethouders door burgemeester Van Dijk geïnstalleerd. Vanaf 1 maart aanstaande gaat het college door, tijdelijk zonder burgemeester.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant