De beoogde bouwlocatie aan de Palmlaan en De Strik in Etten. Foto: Roel Kleinpenning
De beoogde bouwlocatie aan de Palmlaan en De Strik in Etten. Foto: Roel Kleinpenning Foto Roel Kleinpenning

Comité verdedigt alternatief bouwplan Tuin van Etten

Wonen

ETTEN – Gemeente Oude IJsselstreek is al langer voornemens tien woningen te bouwen tegenover Palmlaan/ De Strik. Comité De Groene Grens wil echter het historisch boerenerf waarin deze gesitueerd zijn behouden, maar ook meedenken over de toekomst. Daartoe is een alternatief plan gemaakt dat voorziet in de bouw van vijf starterswoningen in een groene omgeving: de ‘Tuin van Etten’. 

Door Reinier Kroesen

Het grondstuk ligt in de oksel van de Slingerparallel en de Zeddamseweg. Daar staan nu een woonboerderij (gemeentelijk monument) en drie vervallen schuren. Tegenover het bouwen van nieuwe woningen en zonneparken staan burgers vaak welwillend, al komt dan regelmatig het begrip ‘not in my backyard ter sprake. Vrij vertaald: een goed plan, maar alsjeblieft niet in mijn achtertuin. Comité ‘De Groene Grens’ pakte dit anders aan, probeert mee te bewegen en kwam met een tegenvoorstel.

Starterswoningen
Samen met historisch landschapsdeskundige Ronald Langendoen heeft De Groene Grens een eigen project uitgewerkt als tegenhanger voor het plan van de gemeente. Dat alternatief voorziet in de bouw van vijf starterswoningen op de plek waar nu nog die drie schuren staan. Het overige gedeelte blijft dan groen. Het comité wil zorgen voor herstel en onderhoud van de rest van dat landschap in de geest van het concept ’Buur maakt Natuur’. Het terrein komt ter beschikking van de Ettense dorpsgemeenschap, om bijvoorbeeld een wandeling te maken. Een jaar geleden is dit alternatief ingediend bij het College van B &W, vooralsnog kwam daar geen reactie op. Half januari is door het comité een zienswijze gestuurd richting Gendringen, omdat nieuwe inzichten en regelgeving hun intrede deden.

Meesterijweg
Comité ‘De Groene Grens’ erkent de noodzaak van woningbouw. In hun zienswijze halen ze een woononderzoek uit 2020 aan. Daaruit bleek de behoefte aan maximaal 27 extra woningen. Stichting Dorpsbelangen Etten adviseerde de gemeente destijds in te zetten op de voorgenomen bouwlocaties aan de Meesterijweg, plannen Köster en Kaayk. Aan die projecten heeft de gemeente medewerking toegezegd. In de Gelderse Post stond eind 2023 een overzicht van bouwplannen voor Etten, geaccordeerd door wethouder Ben Hiddinga en Thomas Rijbroek, adviseur Volkshuisvesting. Inclusief het voorgenomen bouwplan Palmlaan/De Strik en nog een bouwplan aan de Klompendijk komt dat voor Etten uit op een totaal van 46 nieuwe woningen. Daaruit concludeert het comité dat zelfs zonder de tien woningen op het historisch boerenerf er ruim voldoende woningen (36) gepland staan om in de lokale woningbouwbehoefte te voorzien.

Erfgoed
Meerdere deskundigen hebben afgelopen jaren gewezen op de cultuurhistorische waarde van het plangebied. Adviescommissie Cultuurhistorisch Erfgoed Oude IJsselstreek adviseerde in 2021 om van deze locatie een landschapsmonument te maken. Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer (VAL) en besturen van Behoud Kemnade en Waalse Water en Stichting Leven met de Aarde benadrukten de landschappelijke waarde. Ook StAM (Stichting Achterhoek weer Mooi) deed dat diverse keren bij de gemeente.

Granada
In de zienswijze refereert comité ‘De Groen Grens’ aan de nieuwe omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht is geworden. Daaronder vallen nu ook de verdragen van Granada en Faro. Beiden roepen overheden op om de verbinding tussen erfgoed, mens en samenleving te versterken. Onder erfgoed wordt ook een cultuurlandschap verstaan. Het comité stelt voorts dat de gemeentelijke visie op landbouw en natuur aandacht vraagt voor bestaand groen en de introductie van nieuw groen. Volgens de Ettenaren is dit daarom een uitgelezen kans met hun voorgestelde project die wens een prominente rol te geven in ‘De Tuin van Etten’.

Staring
Kort en bondig vat comitélid Toon Helmes bovenstaand verhaal samen. “Het is niet uit te leggen dat juist een oud boerenerf dat nog nagenoeg intact is en aan de rand van het dorp ligt, in de plannen van de gemeente gaat verdwijnen. Het geboortehuis van dichter A.C.W. Staring in Gendringen werd al eerder gesloopt. En nu dreigt het landschap, dat juist zo schitterend werd beschreven door Staring ook te verdwijnen.” Hij declameert tenslotte één van Starings gedichten, getiteld ‘Aan Mijne Dennen’. Gij spreidt, in uw ontelbare schaar/Een grootsch geheel ten toon/en boeit den stillen wandelaar/door hartvereedlend schoon.”

Op YouTube staat ter illustratie van dit verhaal een video met de titel ‘Tuin van Etten’.


youtu.be/UiKxbPgdeLQ

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant