Joop de Roode. Foto: PR
Joop de Roode. Foto: PR

Joop had veel baat bij revalidatie dagbehandeling van Azora

Zorg

‘Je weet dat je niet beter wordt’

TERBORG/ULFT – Joop de Roode (59) uit Ulft is blij dat hij het goede advies van de Parkinson verpleegkundige niet in de wind heeft geslagen. “Zij tipte mij over de revalidatie dagbehandeling bij Antonia in Terborg. Ik moest wel even over de schaamte heenstappen om te gaan, maar kan het iedereen die met  te maken heeft aanraden”, blikt Joop terug.

Door Walter Hobelman

Joop is nog relatief jong als bij hem in 2020 de diagnose wordt gesteld dat hij Parkinson heeft. Daarmee veranderde de wereld van Joop, die op dat moment werkt bij een metaalbedrijf in Varsseveld. “Al vijf jaar ging het niet goed met me. Ik zat niet lekker in mijn vel, trilde af en toe, was snel moe en depressief en dat ging met pieken en dalen door. Artsen wisten niet wat er precies aan de hand was. Tot ik bij de neuroloog terecht kwam. Die stelde bij het eerste bezoek al binnen een half uur de diagnose ‘Parkinson’. Mijn wereld stortte in”, vertelt Joop.

Ooit was Joop voor de liefde van zijn leven vanuit Wassenaar naar Ulft verhuisd. “Nu wonen we ruim dertig jaar hier en hebben het goed”, vertelt hij. “Twee kinderen en een kleindochter rijker en ik heb altijd met veel plezier gewerkt. Maar dat lukt nu niet meer.”

Volledig afgekeurd
Als de diagnose is gesteld blijft Joop nog wel werken, maar al snel blijkt dat het niet meer op te brengen is voor hem en wordt hij uiteindelijk volledig afgekeurd. “Dat ging me niet in de kouwe kleren zitten, maar ik besloot wel om nog van mijn leven te maken wat er mogelijk was.” Joop ontdekt dat er maandelijks een ‘Parkinsoncafé’ is, voor patiënten uit de hele regio. Eerst in Doetinchem, tegenwoordig in Terborg. “Na wikken en wegen besloot ik om er een keer naartoe te gaan. Wat mij verbaasde was het feit dat ik verreweg de jongste bezoeker van de groep was. Terwijl ik inmiddels wist dat er veel meer lotgenoten van mijn leeftijd zijn. Maar blijkbaar is de drempel om naar het Parkinsoncafé te gaan erg hoog, schaamte speelt daarbij een grote rol.”

De Roode is echter blij dat hij met anderen kan praten over zijn ziek-zijn en heeft veel aan de tips en adviezen die hij krijgt. De Parkinson verpleegkundige vertelt Joop over de revalidatie dagbehandeling. “Ook hier had ik eerst een gevoel van schaamte bij en zag ik het niet zo zitten om de hele dag tussen – met alle respect - mensen op leeftijd te zitten. Maar op een goed moment besloot ik het een kans te geven en ben een keertje gaan kijken. En dat was een schot in de roos.”

Dagbehandeling
Bij de dagbehandeling, waar Joop 2 keer per week tussen 10.00 uur en 15.30 uur naar toe gaat, ontmoet Joop lotgenoten en werkt hij aan het beter omgaan met Parkinson en, waar mogelijk, vooruitgang te boeken. “Met coaches en therapeuten wordt een plan opgesteld over haalbare doelen die je wil realiseren. Het traject duurt drie maanden en kan eventueel nog verlengd worden. Ik heb er veel geleerd. Ik heb duidelijker leren praten, weet nu waar ik op moet letten en heb geleerd om te gaan met dingen die me in het dagelijkse leven thuis belemmeren. Samen met andere revalidanten wordt de lunch voorbereid en is er ruimte en tijd om te rusten.”

Joop is blij dat hij het advies van de Parkinson verpleegkundige heeft opgevolgd. “Je weet dat je niet beter wordt, Parkinson is een slopende ziekte, maar ik heb nu wel meer handreikingen om mijn dagelijkse leven acceptabel te houden. Ik zou graag nog iets als vrijwilliger gaan doen, ik kan zeker in de ochtend best een paar uur wat doen en heb zelf een scootmobiel aangeschaft om mobiel te zijn, want autorijden wil en kan ik niet meer.”

“Schaam je er niet voor”
Joop hoopt dat mensen “en dan met name de wat jongere mensen, zoals ik” uit hun schulp durven te kruipen als ze met Parkinson te maken hebben. “Schaam je er niet voor, zoek hulp en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn om te leren leven met Parkinson en neem contact op met de dagbehandeling. Je wordt er nooit slechter van en ook voor de mensen in je directe omgeving kan het nuttig zijn om dat zij ook leren hoe ze om moeten gaan met Parkinson.”

Voor meer informatie mail naar: Revalidatiedagbehandeling@azora.nl of bel naar Azora Revalidatie Dagbehandeling telefoon: (0315) -338261 tijdens kantooruren.


Beginners cursus EHBO 2024

ULFT - Bij voldoende deelname start de EHBO Ulft in maart 2024 met een nieuwe cursus in het schuttersgebouw “de Tamboer” aan de Dr Arienstraat in Ulft. 

Voor het theoretische gedeelte krijgen de cursisten een inlogcode om dit thuis via de computer te leren. De cursus wordt afgerond met een examen via de computer en de cursist krijgt dan een certificaat voor het theoretisch gedeelte van het EHBO-diploma. Met dit certificaat wordt de cursist toegelaten tot het praktijkgedeelte. Dit praktijkgedeelte van van 2 lesuren is op vijf avonden, waarschijnlijk op woensdagavond.

Neem meer informatie contact op met Sophia van Duivenboden via ehbo-ulft@live.nl of 06 – 10 79 72 00.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant